Sterylizatory to specjalne urządzenia, które przyczyniają się dezynfekowania przeróżnego rodzaju przedmiotów. Ma ono na celu usunięcie z nich wszystkich zarazek i drobnoustrojów, które mogłyby mieć niekoniecznie odpowiedni wpływ na zdrowie osób, jakie będą miały z nimi kontakt.
Na przykład powszechnie stosuje się sterylizatory w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym. W gastronomii sterylizuje się sztućce, czy noże, których kucharze używają do przygotowywania potraw.
W sterylizatorach często wykorzystuje się promienie UV i to one przyczyniają się do wyeliminowania czynnika niebezpiecznego. Urządzenia, które spełniają takie zadania, mają specjalnie opracowaną budowę. W znaczącej liczbie sytuacji wykonuje się je ze stali kwasoodpornej, dzięki czemu są one niewiarygodnie ustabilizowane. Sterylizatory mają dzisiaj bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki nim możliwa jest dezynfekcja wody, przy czym nie zmienia się jej stanu chemicznego. Takie urządzenia można obsługiwać na basenach, co umożliwia zrezygnowanie z chlorowania wody. Sterylizatory stosować można również w browarach czy rozlewaniach wód mineralnych. Zdarza się, że używa się je również w szklarniach zamkniętych. Z powodzeniem odnajdują się one w oczkach wodnych, bo ich używanie przyczynia się do wyeliminowania zazielenienia wody i rozwoju w niej bakterii. Są to urządzenia niewiele kosztowne w eksploatacji i dlatego ich popularność nieustająco się zwiększa. Nierzadko zakłady produkcyjne mają obowiązek wyposażania się w sterylizatory. Spotyka się je też w gabinetach medycznych. Sterylizacja jest powszechnie stosowana w lecznictwie.
Sprawdź również informacje na stronie: sterylizacja.