Pracownicy gastronomii powinni w pracy posiadać bardzo dobry strój i obuwie antypoślizgowe. Kodeks pracy precyzuje, że pracodawca musi zapewnić pracownikom nieodpłatnie służbowe ubranie a także buty. Odzież gastronomiczna powinna spełniać wymogi określone w przepisach bhp.
Musi być wygodna i stworzona z lekkich materiałów. Obuwie gastronomiczne powinno być antypoślizgowe. Kuchnia to specyficzne miejsce pracy. Może zdarzyć się sytuacja, w której coś rozleje się na podłodze lub będzie ona lepiąca z powodu opadającej pary. Odpowiednie obuwie pozwoli uniknąć wypadku. Poza tym trzeba zapewnić pracownikom sprzęt, który jest niezbędny do pracy. W kuchni szerokie zastosowanie znajdują szafy chłodnicze restoquality. Mają przeszklone drzwi i regulowane półki. Są chłodzone strumieniem powietrza z wentylatora, ważne jest więc ażeby znajdowały się niezbyt blisko gorącego pieca. Wówczas chłodzenie może nie być efektywne. Restoquality witryny chłodnicze, które stoją w pobliżu piekarników i pieców gastronomicznych mogą łatwo ulegać awariom. Producenci sprzętu gastronomicznego podają w instrukcji, gdzie najlepiej ustawić sprzęt, aby mu nie zaszkodzić. Chłodziarki to ważny detal wyposażenia każdej kuchni. Dzięki nim jedzenie dłużej zachowuje świeżość. Można w nich przechowywać zarówno składniki do przygotowania potraw, jak i gotowe dania. Będą potrzebne do warzyw, serów i innych produktów mleczarskich. Można w nich też przechowywać gotowe ciasta i desery, które dzięki podświetleniu witryny mogą bardzo dobrze prezentować się klientom.
Zobacz więcej: szafy chłodnicze restoquality.