Tłusty czwartek czyli święto pączków

Pączki nie są wypiekiem, który każdy potrafi zrobić. W tym przypadku należy nie jedynie dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono więc w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie za każdym razem jest banalnie zwyczajne. Okazuje się gdyż ze, by upiec pączki na tłusty czwartek, należy rozrobić drożdże w mleku o stosownej temperaturze. Ta nie może być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie ma możliwość też być za zimne, bo przez to drożdże też nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest łatwe i zwykle wynika ono z umiejętności i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie posiadają z tym najmniejszego kłopotu. One w bardzo wielu przypadkach również na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie ma dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo istotne jest również jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest zwyczajne. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je trzeba bardzo długo, zanim przybierze odpowiednia konsystencje. Później takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to łatwe. Dlatego wiele osób, nawetdosłownie te, które potrafią piec, w bardzo wielu sytuacjach kupują pączki gotowe. Kiedy pączek ma swoje święto i oni wolą mieć chwile dla siebie. Gdy kupią pączki w sklepie mają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Źródło: Pączki na tłusty czwartek.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł podziel się nim z innymi

Dodaj komentarz