Sprzęt gastronomiczny

Dosłownie w prostym i najmniejszym lokalu gastronomicznym potrzebujemy sprzętu, który będzie nam pozwalał przygotować potrawy dla klientów. W sytuacji niewielkich barów stosuje się kuchenki mikrofalowe, zmywarki, piecyki gazowe, grill, frytownice i tym podobnych osprzęt. Kiedy w grę wchodzi zaopatrzenie wielkiej restauracji, wykorzystanie mają także wielkie kombiwary, patelnie elektryczne, garnki elektryczne, bardzo duże kuchnie, ogromne okapy i wielkie lodówki czy zamrażarki.

Zaopatrzenie się w sprzęt niezbędny do gastronomii wymaga ogromnych nakładów inwestycyjnych. Jedno urządzenie gastronomiczne kosztuje przynajmniej kilkanaście tyś. złotych, a często jest to nawet kilkadziesiąt tyś. zł. Takie wysokie ceny są związane z jakością, a ta powinna być jak najwyższa. Im wyższa będzie jakość rozwiązań oferowanych przez zakład gastronomiczny, tym dużo lepiej dla klientów tego zakładu, a tym samym nie gorzej dla właścicieli, bo będą mogli więcej zarobić. W doborze maszyn gastronomicznych na pewno nie warto się kierować chwilowymi potrzebami albo impulsami. Przede wszystkim należy myśleć perspektywicznie i w tym samym momencie nastawić się na wybór rozwiązań, które będą nam w stanie pomóc przygotować posiłki dla większej grupy ludzi. O ile ograniczymy się do wyboru takich urządzeń, które pozwolą obsłużyć małą restauracje, to nie będziemy już przygotowani na to, ażeby obok tej restauracji otworzyć ogródek letni, który w ciepłe miesiące roku pomieści drugie tyle klientów. Wtedy zaistnieje konieczność uzupełnienia wyposażenia, a to będzie się wiązało z dodatkowymi kosztami. Będziemy również potrzebowali dodatkowego miejsca.

Polecamy: https://ngastro.pl/piece-konwekcyjno-parowe-hendi/1022802-piec-konwekcyjno-parowy-hendi-nano-12x-gn-1-1.html

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł podziel się nim z innymi

Dodaj komentarz