Mrożenie żywności

Mrożenie jest od lat bezwzględnie najlepszym sposobem na utrwalenie żywności. Bez wątpienia działa wiele metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, niemniej jednak żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność przede wszystkim suszono.

Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych towarów spożywczych. Później stosowano solenie a także naturalne zamrażanie w takich warunkach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się jednakże o wiele łatwiejsze. W tym momencie możemy przechowywać produkty spożywcze nawet przez czas kilku miesięcy lub nawet rok bez obawy o to, że się zepsują lub ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i używa się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Metoda ta pozwala bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas potrzebny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co przy tym ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Aktualnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie używa się też szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niesłychanie istotną funkcję i w tej chwili wręcz nie wyobrażamy sobie życia bez tych urządzeń.

Polecamy: sprzedam chłodnie.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł podziel się nim z innymi

Dodaj komentarz