By żywność na dłużej zachowała świeżość i aby można było ją w łatwy sposób przechowywać, musi być stosownie zapakowania. Opakowania na cukierki muszą być wykonane z papieru albo folii, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ mogłyby one przeniknąć do żywności. Stąd też, zanim powstanie finalna wersja opakowania na kawę, potrzeba szeregu badań na temat tego, jaki powinien być papier, w który jest zapakowana.
Głównie musi pozwalać na zachowanie pełnej świeżości, gruntownie takiej, jak w dniu, w którym została zapakowana. Najczęściej kawa, której ziarna są zmielone, pakowana jest próżniowo. Opakowanie składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich jest stworzona z nieprzepuszczającej folii, najczęściej w kolorze srebrnym. Dzięki swojej budowie, uniemożliwia przenikanie tlenu i zatrzymuje promieniowanie UV. Poza tym jest również odporne na wilgoć. Większość produktów żywnościowych psuje się pod wpływem wilgoci, zatem w ogromnej mierze rolą opakowania jest chronić produkty żywnościowe przed zawilgoceniem. Opakowania na lody sprawiają, że nie przenikają do ich smaku zapachy z innych produktów, które są przechowywane w tej samej zamrażarce. Dzięki temu, że wykonane są ze śliskiego papieru nie roztapiają się pod wpływem działania temperatury a napisy i obrazki, które się na nich znajdują, nie rozmazują się. Na każdym opakowaniu musi znajdować się informacja dotycząca składu a także terminu przydatności do spożycia. Co więcej jest na nim nadrukowany także numer serii, z której pochodzi żywność.
Zobacz również: opakowania na lody.